Na pomoč! Imam kup rabljenih oblek, pa ne vem, kam z njimi!

Ko opazimo, da so omare polne oblačil, in nimamo več pregleda, kaj se sploh skriva v njih, je čas za ukrepanje. Ne glede na to, ali se odločimo za radikalne ukrepe in ustvarimo minimalistično kapsularno garderobo ali pa samo na hitro “redčimo ”grmade na policah, je potrebno prej premisliti, kaj bomo  naredili s tistimi oblačili, ki smo jih obsodili na deportacijo. Misel na to, da bi naše lepe obleke končale na odpadu, je lahko zaviralni faktor in vzrok za odlašanje v nedogled.

Strah pa je povsem odveč! Preden oblačilo postane odpadek, je še veliko drugih možnosti. Za vas smo pripravili izbor najbolj pogostih, vi pa si izberite enega ali več takšnih, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam. 

V nadaljevanju se bomo najprej posvetili dobro ohranjenim oblačilom, ki smo se jim odpovedali zgolj za to, ker nam niso več prav, smo se jih naveličali ali se ne ujemajo več z našim stilom oblačenja. To so torej oblačila, ki jih lahko nekdo drug takoj obleče in jih ni treba prej prati, krpati, popravljati zadrg ali šivati gumbov.

Prodaja na spletu

Ta način zahteva nekaj priprav in seveda časa. Oblačila je treba fotografirati, jih ovrednotiti in objaviti, čemur sledi komunikacija s potencialnimi kupci ter ob uspešni prodaji tudi pakiranje in pošiljanje. Primerno je za tiste, ki dobro obvladajo digitalni svet, v tem uživajo in so pripravljeni temu nameniti svoj čas, na koncu pa se znajo veseliti prodajnih uspehov.

Prodaja je možna tako na spletnih platformah, kot sta npr. Bolha ali Ishopic, v spletnih trgovinah z rabljenimi oblačili (npr. Moja tvoja omara, Dajadaja, Moj butik) ali v Facebook skupinah, ki prodajajo ali izmenjujejo oblačila za odrasle ali otroke.

Izmenjava oblačil

Izmenjave oblačil in posledično nošenje oblačil iz druge roke ni več tabu, ampak (skoraj) trend. V zadnjih letih se z organizacijo takšnih dogodkov ukvarja vse več društev. Ekologi brez meja smo 7 let razveseljevali prebivalce Ljubljane z organizacijo Tekstilnice, ki jo je obiskalo tudi do 100 ljudi. Neprecenljive izkušnje smo zbrali v priročniku, ki je na voljo vsem, ki bi radi tovrstne dogodke organizirali v svojem kraju, pa ne vedo, kako se tega lotiti. Trenutno stanje v državi takih dogodkov sicer ne omogoča, se pa bodo vzporedno z rahljanji ukrepov zanesljivo vrnili. Oblačila pa lahko menjate tudi v krogu prijateljic, širše družine, sosedov ali pa sami postanete pobudnik in to organizirate v okviru svojega podjetja ali šole.

Donacije humanitarnim organizacijam

Oblačila in hišni tekstil lahko doniramo organizacijam, ki skrbijo za ljudi v stiski. Navedli bomo nekaj najbolj poznanih, ki imajo tradicijo in relativno dobro razvejano mrežo zbirnih mest. S klikom na povezavo boste videli lokacije, uradne ure in kontakte. Pri vsaki navajamo še dodatne informacije, ki smo jih pridobili v pogovoru z njimi.

Glede na trenutno situacijo v državi prav za vse priporočamo, da jih predhodno kontaktirate po telefonu, preverite termine za prevzem in se seznanite z morebitnimi omejitvami. 

Prav za vsako od njih pa velja prvo in najvažnejše pravilo: prinesite dobro ohranjena oblačila, ki jih lahko uporabniki oblečejo, ne da bi jih morali prej prati in popravljati. Skratka, preden jih oddate, pomislite, ali bi jih vi sami oblekli! Ljudje, ki so v stiski in rabijo vašo pomoč, so tudi radi lepo oblečeni.

Rdeči križ Slovenije

Ima razvejano mrežo enot po vsej državi. S klikom na povezavo se vam bo odprl seznam z lokacijami, kontakti in ponekod tudi uradnimi urami. Vendar, ponavljamo še enkrat, da zaradi trenutnega stanja in omejitve poslovanja, raje telefonsko preverite uradne ure za prevzem oblačil. 

Karitas

V pogovoru smo izvedeli, da nam ne morejo dati generalnega napotka, kaj potrebujejo bolj ali manj, saj se potrebe ves čas spreminjajo. Včasih jim zmanjka moških, drugič ženskih oblačil ali otroških za določeno starost. Zato svetujejo, da jih prej pokličete in se dogovorite o podrobnostih. Tudi oni pa posebej poudarjajo, kako pomembno je, da so oblačila lepo ohranjena in čista. Če jim boste prinesli neustrezna oblačila, jih bodo morali zavrniti. 

Kralji ulice

Nudijo pomoč brezdomcem na več načinov, eden od teh je tudi zagotavljanje primernih oblačil. Oblačila lahko oddate v Dnevni center na Pražakovi 6 v Ljubljani, vendar svetujejo, da prej pokličete na 059 022 503, da se dogovorite za dan in uro dostave.

Kaj najbolj potrebujejo? Njihovi uporabniki so večinoma moški, zato so posebej zaželena različna oblačila za moške (tudi spodnje perilo in nogavice). Veseli so vseh vrst oblačil in nimajo sezonskih omejitev. Seveda je največje povpraševanje v jesenskem in zimskem času, ko je potreba po toplih oblačilih velika.

Občasno sprejemajo tudi posteljnino za njihove nastanitvene centre. Prinesete lahko tudi oblačila za ženske, a le v manjših količinah, ker ni velikega povpraševanja.

Materinski domovi in varne hiše

Potrebe po rabljenih oblačilih smo preverili pri eni od ustanov, kjer so nam razložili, da ne potrebujejo večjih količin in nimajo na voljo prostorov za skladiščenje. Sprotne, nujne potrebe rešujejo s pomočjo Rdečega križa. Zato donacij od posameznikov ne sprejemajo pogosto, občasno sprejemajo donacije kolektivov, ki so organizirali interno zbiralno akcijo. Domnevamo, da podobno ravnajo tudi ostale tovrstne organizacije. Seveda pa jih lahko tudi pokličete in preverite.

Predelava v nove izdelke

V Sloveniji je kar nekaj posameznikov in organizacij, ki so videli poslovno priložnost v predelavi rabljenega tekstila v povsem nove, unikatne izdelke. 

  1. Kulturno umetniško društvo Smetumet – s klikom na povezavo se vam bo odprl seznam stvari, ki jih trenutno zbirajo. Prosimo, upoštevajte njihov spisek želja oz. povprašajte po telefonu. Morda imate celo kaj takega, za kar sploh ne vedo, da obstaja, in bi jim lahko prišlo prav.
  2. Ropotarnica Maribor sprejemajo v glavnem jeans in zavese za izdelavo novih izdelkov. Večjih količin materiala ne sprejemajo, saj za to nimajo primernih prostorov. Če imate kakšen posebno zanimiv lep kos, pa ga bodo z veseljem sprejeli in mu namenili novo življenje.
  3. Destilator je nastal na pobudo Maje Modrijan, ki jo najlepše opišeta stavka: nekateri jo poznajo po tem, da ima v torbi vedno leseno žlico in lonček, drugi po tem, da je zadnji šoping oblačil opravila leta 2001. Od takrat nosi oblačila iz druge roke in tiste, ki si jih predela ali sešije sama iz zavrženih tekstilij. Morda bodo prav vaši kosi oblačil nekoč dobili novo podobo. Podrobnejše informacije o vrstah materialov in oblačil ter kam in kako jih oddate, vam bo razkril klik na povezavo.
  4. Reinkarnika je čudovita trgovina z oblačili iz druge roke in ne ni sredi Ljubljane, ampak v »daljnem« Kobaridu. Prinesete jim lahko lepo ohranjena, zanimiva vintage oblačila, ki vam jih bodo na vašo željo predelali ali pa jih podarite njim, in si prislužite »znamkico«, ki vam prinese popust za nakup oblačila.
  5. RE.DO sta ustvarjalki Petra Doljak in Urška Skumavc, ki domujeta na Obali. Iz rabljenih oblačil in drugih odpadnih materialov izdelujeta unikatne izdelke, ki so našli svoje mesto v marsikaterem domu v Sloveniji in izven nje. Za svoje delo seveda potrebujeta kakovostne materiale, raje kot mešanice različnih materialov iščeta čisto volno, lan ali bombaž. Za prevzem oz. dostavo se predhodno dogovorite po telefonu.
Centri ponovne uporabe

Po Sloveniji je že cela mreža tovrstnih centrov, kamor lahko poleg oblačil prinesete tudi druge predmete, namenjene ponovni uporabi. Na našem spletnem portalu Manj je več, kjer ozaveščamo o pomenu ponovne uporabe in nakupovanju v trgovinah z manj embalaže, boste našli celoten nabor centrov ponovne uporabe z direktnimi povezavami do njihovih spletnih strani. Čisto preprosto je – kliknite na Karta mojstrov in vpišite v iskalnik »ponovna uporaba«.

Zavetišča za živali

Zbirajo hišni tekstil (brisače, rjuhe , odeje). Na tem seznamu boste našli večino zavetišč v državi in kontakte. 

Za več informacij smo poklicali Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana (Gmajnice) in dobili podrobnejša pojasnila, kaj sprejemajo in česa ne. Domnevamo, da podobno velja tudi za druga zavetišča. Veseli bodo brisač, rjuh, navadnih tankih odej, tudi rabljenih ležišč za pse in muce. Ne sprejemajo pa tekstilij s polnili (blazine, odeje s polnili itd.).

Zabojniki za tekstil

Če se nimate časa ali volje ukvarjati s prej naštetimi možnostmi, lahko oblačila lepo pospravljena v dobro zaprte vreče, oddate v zabojnike za tekstil.

V Sloveniji postavlja zabojnike več zbiralcev. Oblačila in drug tekstil, zbran v zabojnikih, je namenjen tako prodaji za trgovine z oblačili iz druge kot tudi predelavi (v tekstilne krpe in delno za avtomobilsko, papirno in tekstilno industrijo). Najbolj znana je Humana, ki ima tudi najbolj razvejano mrežo zabojnikov. Omenimo še Tekstilko in seveda zabojnike za tekstil v zbirnih centrih komunalnih podjetij. Ker se lokacije zabojnikov pogosto spreminjajo, boste najbolj zanesljive informacije o možnostih oddaje rabljenega tekstila dobili pri komunalnem podjetju, ki skrbi za vašo občino.

Če so vam na koncu ostala oblačila ali drugi tekstil poškodovana do te mere, da jih je nemogoče uporabiti za karkoli od prej naštetega, ostaja samo še zabojnik za mešane odpadke. Verjamemo pa, da je tega zelo malo. Večji del ste z malo truda, inovativnosti in dobre volje rešili pred deponijo ali sežigalnico. Hvala!

Piše: Helena Nieboer, Ekologi brez meja