dan v rabljenih oblačilih 2022

Odštevamo do drugega Dneva v rabljenih oblačilih

DO TAKRAT SAMO ŠE:

91Days
10Hours
3Mins
7Secs

DAN V RABLJENIH OBLAČILIH 2021

Na svetu vsako leto proizvedemo približno 150 milijard kosov oblačil in z njimi ustvarimo 93 milijonov ton odpadkov. V zadnjih 20 letih se je naša potrošnja oblačil povečala za kar 400 %, hkrati pa raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat. Sodeč po raziskavah v Veliki Britaniji v to kategorijo spada kar 42 % kupljenih oblačil. Če bi podaljšali življenjsko dobo našim oblačilom za samo 3 mesece, bi naš ogljični, vodni in odpadkovni odtis zmanjšali za 5 do 10%. V Sloveniji v primerjavi z nakupom novih oblačil, kupimo  samo 0,62 % rabljenih oblačil, le 0,12 % pa si jih izposodimo ali izmenjamo.

ZATO pripravljamo prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih!!!!

SODELUJ TUDI TI!

OBLECI RABLJENO OBLAČILO IN OBJAVI FOTKO!

 • Izberi svoja najljubša rabljena oblačila (oblačila iz druge roke). Če jih še nimaš, si kakšno oblačilo izmenjaj s prijateljem_ico, pobrskaj po omari za starimi oblačili ali kakšno oblačilo predelaj.
 • Fotkaj se z napisom #DanVRabljenihOblačilih (natisni ga tukaj ali ga napiši na roke).
 • Sliko objavi na svojih družbenih omrežjih ter označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.
 • Če si pa res faca, pa dodaj še zgodbo svojega izbranega rabljenega oblačila na svoja družbena omrežja ter označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.
 • Spremljaj #DanVRabljenihOblačilih in všečkaj objave drugih, ki prav tako na ta dan nosijo rabljena oblačila.
 • Na profilno sliko na FB dodaj okvir DAN V RABLJENIH OBLAČILIH! Klikni na profilno sliko, izberi Dodaj okvir in poišči Dan v rabljenih oblačilih ter shrani.
KAKO LAHKO SODELUJE MOJA ORGANIZACIJA?
 • Delite sporočilo o Dnevu v rabljenih oblačil z vašimi sledilci na družbenih omrežjih, lahko pa jih k sodelovanju pozovete tudi prek e-novic. 
 • Delite sporočilo s svojimi zaposlenimi in zunanjimi partnerji ter tudi njih pozovite k sodelovanju v Dnevu v rabljenih oblačilih. Naredite skupinske slike in jih objavite na družbenih omrežjih organizacije. 
 • Oblikovali smo slike za pozivanje k sodelovanju na Dnevu v rabljenih oblačilih za objavo na različnih kanalih, ki jim lahko dodate svoj logotip ali svoje sporočilo, in jih uporabite. Najdete jih tukaj.
 • Svojo namero za sodelovanje na Dnevu v rabljenih oblačilih, nam sporočite preko tega obrazca, da vas lahko vključimo v naša sporočila ter všečkamo in delimo vaše objave.
 • Ker bo Dan v rabljenih oblačilih sredi Tedna modne revolucije, vas vabimo, da organizirate tudi kakšen dogodek (spletni ali v živo), ki spodbuja k povečanju uporabe rabljenih oblačil.

PROGRAM TEDNA MODNE REVOLUCIJE 2021

19. april 2021, ob 19:30
Pogovor z Leo iz Zavoda Korak naprej na IG LIVE
Rabljena oblačila in predmeti niso nujno za na odpad

Z Leo se bomo pogovarjali o trgovini Korak naprej v Murski Soboti, kamor lahko prinesete rabljena oblačila in druge rabljene predmete. Tam jih ustrezno popravijo in pripravijo za prodajo naprej. Spregovorili bova tudi o predelavi in izzvi, s katerimi se soočajo ter odgovorili na vprašanje, zakaj so se odločili, da pridobijo status socialnega podjetja.

20. april 2021, ob 19:30
Modna revija Zavoda BOB, na IG
Sodelavci in prostovoljci predstavljajo rabljena oblačila

Sodelavci in prostovoljci Zavoda BOB pripravljajo še eno modno revijo, ki jo bomo tokrat v živo delili tudi prek IG kanala Obleka naredi človeka. Predstavili bodo rabljena oblačila, ki jih lahko rezervirate kar prek spleta in jih kasneje brezplačno prevzamete. 

21. april 2021, od 10h do 22h
Oblikovalki prevzemata IG Obleka naredi človeka
Zala in Petra predelujeta odpadni tekstil v nova oblačila

Zala Hrastar, Morja, in Petra Frank, Francine, bosta prek story-jev na IG Obleka naredi človeka predstavili svoje delo, vam povedali, kaj ju pri njunem ustvarjanju veseli in kaj jima predstavlja izziv, pa še kakšen nasvet bosta dodali, kako poraviti majhne napakice na vaših oblačilih kar doma.

22. april 2021
Kombinacije rabljenih oblačil za vse priložnosti
Katja bo odprla omaro in iz svojih rabljenih oblačil sestavila nove zanimive kombinacije

Katja Sreš, Ekologi brez meja, se je odločila pred Dnevom v rabljenih oblačilih ponovno pregledati svoja oblačila, ki so predvsem iz druge roke, ter sestaviti nove zanimive kombinacije, da bi jim na ta način še podaljšala njihovo življenjsko dobo. Nekaj kombinacij bomo predstavili na IG Obleka naredi človeka, še več pa jih objavi v blogu na spletni strani Ekologov brez meja.

23. april 2021
Dan v rabljeni oblačilih 2021 - prvič v Sloveniji
Čas je za akcijo!

Obleci rabljena oblačila, se fotografiraj in sliko objavi na svojih družbenih omrežjih. Pri tem pa ne pozabi označiti @OblekaNarediCloveka in #DanVRabljenihOblačilih.

SODELUJOČE ORGANIZACIJE in NJIHOVE AKTIVNOSTI

Priprava modne revije, ki jo boste na njihovem in našem IG lahko spremljali v živo 20. aprila, 2021, ob 19:30.

Zala Hrastar iz rabljenega tekstila izdeluje nove izdelke. V sredo dopoldan, 21. 4., bo prevzela Instagram Obleka naredi človeka in z nami delila, kako to počne.

 

Vsem zaposlenim bodo skomunicirali Dan v rabljenih oblačilih v ozaveščevalnem tonu in jih pozvali, naj z njimi delijo fotografije sebe ali družinskih članov, ki so oblečeni v 2nd hand oblačila.

K sodelovanju bodo povabili vse zaposlene v podjetju in vse uporabnike, ki so prijavljeni na prejemanje e-novic. Ter novičko o Dnveu rabljenih oblačil objavili na svoji spletni strani.

Profesorice Fakultete za dizajn so svoje študente različnih smeri pozvale, da rabljenim promocijskim majicam vlijejo novo življenje in pri tem uporabijo znanja, ki jih pridobivajo med študijem na fakulteti. Več o aktivnostih preberite tukaj.

MC Idrija bo sodeloval s promocijo Dneva rabljenih oblačil na družbenih omrežjih, objavili bodo utrinke svojih preteklih izmenjevalnic oblačil ter objavili seznam (dokumentarnih) filmov, ki opozarjajo na problematiko tekstilne industrije.

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil  Naravoslovnotehniške fakultete  Univerze v Ljubljani se Dnevu v rabljenih oblačilih pridružuje s projektom alteREgo. V projektu so  študenti ustvarjali kreativne stajlinge z uporabo oblačil iz druge roke. Fotografije stajlingov si lahko ogledate tukaj, na FB in IG. 

LIJAmedia, Zavod za medijsko produkcijo in izobraževanj bo objavila fotko na družbenih omrežjih organizacije in sledilce pozvala k ponovni uporabi.

SWAP je TOP – Društvo za razvoj kulture ponovne uporabe KUP KULTURA

Informacije o Dnevu v rabljenih oblačilih bodo na svojih družbenih omrežjih delili s sledilci in jih pozvali k sodelovanju.

V Mariboru pripravljajo Cunjami – izmenjevalnico rabljenih oblačil. Vabljeni 20. 4., med 17. in 19. uro. V oblačilih iz Cunjamija pa se nam pokažejo tudi pokažejo.

PLASTIKA SKAZA d.o.o.

Poslanstvo Plastike Skaza je naučiti ljudi spreminjati navade in s tem ohranjati zdrav planet. Za svoje zaposlene bodo organizirali izziv “Postani ambasador čistega planeta v rabljenih ali predelanih oblačilih”. Vse zaposlene bodo nagovorili in spodbudili, da čim večkrat, še posebej pa v petek, 23. 4., oblečejo rabljena ali predelana oblačila, se fotografirajo in svojo fotografijo delijo na družbenih omrežjih, pri tem pa uporabijo #Danvrabljenihoblačilih ter #Skaza. Med vsemi sodelujočimi bodo izžrebali enega, ki bo dobil komplet Ecocare okolju prijaznih kozarčkov. Akcijo bodo spodbudili tudi preko profilov na svojih družbenih omrežjih.

MLADOST NA BURJI

K sodelovanju so preko FB Mladost na Burji povabili svoje udeležence programa Mladost na burji in simpatizerje v lokalni skupnosti in širše.

Objavljali bodo fotke s heštegom, ki so jih čez leto nabrali med sabo v pisarni. Dekleta si namreč pogosto med sabo zamenjajo oblačila, ki jih ne nosijo več. Vedno skrbno pregledajo, kar katera od njih prinese. In tako oblačila zaživijo v čisto novi luči. Pouporaba je kul in one jo s pridom prakticirajo.

Petra Frank predeluje stara oblačila v nova. V sredo popoldan, 21. 4., bo prevzela IG Obleka naredi človeka in z nami delila, kako to počne.

Na OŠ Košana pripravljajo tradicionalno izmenjevalnico knjig in oblačil, ki bo potekala prav na Dan v rabljenih oblačilih.

Mladinski center Hrastnik pripravlja on-line izmenjevalnico rabljenih oblačil, ker pa je 23. 4. tudi svetovni dan knjige, bodo oblačilom za izmenjavo priložili tudi rabljene/podarjene knjige. Sledite jim tukaj.

Skupnost bodo pozvali k sodelovanju na Dan v rabljenih oblačilih in dogajanje delili na družbenih omrežjih.

ŠOLSKI CENTER VELENJE

V sodelovanju prostovoljcev Šolskega centra Velenje in Šole za storitvene dejavnosti imajo dijaško trgovino, kjer že dve leti za prostovoljne prispevke ponujajo zbrana rabljena oblačila in modne dodatke. Zbran denar je namenjen socialno šibkim dijakom. V ta namen pripravljajo tudi modne revije, dobrodelne akcije … V akciji Dan v rabljenih oblačilih bodo sodelovali z otvoritvijo prenovljene dijaške trgovine z imenom Modno podstrešje, objavljali fotografije z rabljenimi oblačili, morda pripravili modno revijo (če bodo ukrepi dopuščali). Če ne bodo, pa bodo vse skupaj prestavili na splet.

Medgeneracijski center Prebold

V Medgeneracijskem centru bodo pri aktivnostih udeleženci oblečeni v rabljena oblačila in v “nova” oblačila, ki so jih same izdelale iz rabljenih.

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda bo prek družbenih omrežij nagovarjal občane in druge sledilce, da sodelujejo v pobudi.

Sekretariat Platforme SLOGA se bo na kolegiju fotografiral (najverjetneje preko Zooma) v rabljenih oblačilih, fotografijo bodo delili po družabnih omrežjih in tedenskih novicah.

Rdeči križ – Območno združenje Ajdovščina

Svoje podpornike in sledilce bodo pozvali k sodelovanju na Dan v rabljenih oblačilih.

Lučka komisijska trgovina bo o pobudi obveščala prek svoje Facebook in Instagram strani.

dajadaja, Darija Velikanje s.p.

Sporočila o Dnevu v rabljenih oblačilih bodo delili na svojih straneh na IG in FB (@dajadaja.si) in še bolj spodbujali k ponovni uporabi.

GCC cunjarnica je celoletni projekt Dijaške skupnosti in Dijaškega razvojnega tima GCC – v kleti šole imamo urejen poseben prostor za izmenjevalnico rabljenih oblačil.

Svoje stranke in sledilce bodo povabili, da se pridružijo aktivnostim na Dan v rabljenih oblačilih ter tako pripevajo k večji ozaveščenosti in podaljšanju življenjske dobe oblačil, ki jih že imajo v svojih omarah.

V rabljenih oblačilih bodo izvedli čistilno akcijo. Napoved že najdete tukaj.

Zaposlene so spodbudili, da oblečejo rabljena oblačila, novico o Dnevu v rabljenih oblačilih pa bodo tudi delili in tako spodbudili druge k sodelovanju.

Na Dan v rabljenih oblačilih bodo nosili rabljena oblačila, odprli šolskao izmenjevalnico oblačil (če bodo razmere dopuščale) in reciklirali tekstilne izdelke. Njihove aktivnosti lahko spremljate tukaj.

OBČINA VELIKE LAŠČE

Pobudo za sodelovanje na Dan v rabljenih oblačilih bodo delili na občinski FB strani, morda se tudi v kolektivu oblečejo in se poslikajo.

MDPM za Goriško

V društvu že vrsto let  promovirajo in vzpodbujajo ‘second hand’. Takoj, ko bo epidemiološko mogoče, bodo izvedli 3-dnevno ‘izmenjevalnico oblačil’ – že peto po vrsti in t.i. ‘garažno razprodajo’.

Zaposleni na Občini Prebold se bodo fotografirali se bodo v rabljenih oblačilih.

Kulturno prosvetno društvo Šešče

Na tečaju kleklanja bodo oblečene v rabljena in predelana oblačila.

OSNOVNA ŠOLA LIVADA

Na razredni uri se bodo pogovorili o pobudi in sodelovali pri aktivnostih Dneva v rabljenih oblačilih.

V okviru Dneva v rabljenih oblačilih bodo poiskali nove lastnike oblačilom, ki samevajo v njihovih omarah in čakajo na boljše čase. Podarili bodo kakovostna in ohranjena oblačila, obutev in dodatke in spodbudili otroke, mladostnike in mlade k izmenjavi svojih oblačil. Na ta dan si bodo tudi sami nadeli izmenjana, podedovana ali drugače rabljena oblačila, z namenom ozaveščanja o pomenu ponovne uporabe in pametne potrošnje ter ravnanja z odpadnimi oblačili.

DRUŠTVO AKTIVIRAJ SE, so.p.

Delili bodo objave Obleka naredi človeka s svojimi sledilci in podporniki, ustvarili novico o tem dnevu na svoji spletni strani, v petek se skupinsko fotografirali v Ropotarnici in objavili fotografijo na Facebooku, pred Ropotarnico pa nalepili #danvrabljenihoblačilih in skozi cel teden opozarjali na problematiko tekstilne industrije na različne načine.

GIMNAZIJA SLOVENJ GRADEC

Dijakom so omogočili zbiranje oblačil, ki jih ne potrebujejo več. Prav tako, lahko po dogovoru, ta oblačila pridejo tudi pogledat in si izberejo, če jim je kaj všeč. Vse je v skladu z vsemi trenutnimi COVID19 ukrepi.

Dijake in dijakinje, s katerimi bodo ta dan na virtualni delavnici, bodo spodbudili, da sodelujejo in si ta dan oblečejo rabljena oblačila. Cilje Dneva rabljenih oblačil bodo delili tudi na sami delavnici. Materiale in spodbudo k sodelovanju bodo razširili tudi po Humanitasovem Klubu učiteljic in učiteljev globalnega učenja.

Pripravljajo dogodek Reciklažnica – izmenjava oblačil, o katerem več piše tukaj.

Urška svojim sledilcem pripravlja male izzive za teden moden revolucije. Povabila jih bo, da pregledajo svoje omare, predelajo, izmenjajo in popravijo oblačila ter jih v petek oblečejo, se slikajo in fotka objavijo na svojih družbenih omrežjih.

thriftbox90s bo prek story-jev v tednu pred Dnevom v rabljenih oblačilih ozaveščal o problematiki prekomerne potrošnje oblačil in bjavili nekaj super fotografij modela v rabljenih oblačil. Poleg tega aktivno sodelujejo v raznih izmenjevalnicah in prodajajo vintage/second hand oblačila prek Instagrama.

K Dnevu v rabljenih oblačilih bodo pozvali vse prostovoljce Izmenjevalnice in jih povabili, da se oblečejo in poslikajo v rabljenih oblačilih. Dogodek in slike bomo javno delili na svojem FB in IG profilu.

ZAVOD MEPI bo informacije o Dnevu v rabljenih oblačilih delil na svojih družbenih omrežjih s sledilci in jih pozvali k sodelovanju. Poleg tega je april na Zavodu MEPI zeleni mesec, kar pomeni, da skozi celoten mesec kot obeležitev Svetovnega dne Zemlje delijo različne vsebine v povezavi z varstvom okolja in bolj zelenim načinom življenja. Vsak teden imajo v povezavi s tem določeno temo, v povezavi s katero delijo vsebine in naslednji teden bo v ospredju problem zavrženih oblek in okoljskega vpliva modne industrije. V povezavi s temo zavrženih oblačil in njihovim zelenim mesecem so v sodelovanju z Britansko mednarodno šolo v Ljubljani lansirali akcijo zbiranja oblačil za Društvo Verjamem vate v Domžalah, o kateri si lahko več preberete TUKAJ. Dijaki na omenjeni šoli bodo oblačila zbirali do konca aprila. 

Pozvali bodo uporabnike svojega skladišča z rabljenimi oblačili, da se akciji pridružijo.

Informacijo o Dnevu v rabljenih oblačilih bodo objavili na šolskem radiu ter se o tem pogovarjali na razrednih urah.

V OSNOVNI ŠOLI PUCONCI bodo izbrali rabljena oblačila, se oblekli in fotografirali.

Tekstilna hisa d.o.o.

Je trgovina z rabljenimi oblacili in bo objavila napoved Dneva v rabljenih oblačilih na svojih družbenih omrežjih in v svoji prodajalni. Pa tudi nekaj slik bodo objavili z označbo #DanVRabljenihOblačilih.

OZRK Ajdovščina   vsako tretjo soboto v mesecu organizira izmenjevalnice.