dan v rabljenih oblačilih 2022

Day in second hand clothes 2022
Odštevamo do drugega Dneva v rabljenih oblačilih

DO TAKRAT SAMO ŠE / Countdown:

23. aprila se bomo oblekli v rabljena oblačila

Raziskava Obleka naredi človeka je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, še redkeje pa se v Sloveniji poslužujemo izposoj. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kg oblačil. Za Ekologe brez meja, Pravično trgovino Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj je bil to jasen signal, da moramo spodbuditi in približati ponovno uporabo.

Zato drugo leto zapored 23. aprila organiziramo Dan v rabljenih oblačilih in vas vabimo, da se nam pri tem pridružite. Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’. Po naših izkušnjah se jim najlažje zoperstavimo z zgledom, od tod tudi zamisel in potreba po Dnevu v rabljenih oblačilih.

23. aprila zato oblecite rabljena oblačila in z zgledom na družbenih omrežjih k ponovni uporabi spodbudite tudi svoje bližnje. Fotografirajte se v oblačilih iz druge roke, tistih, ki vam jih je dala babica ali pa posezite po stylingu iz recikliranih kosov. Fotografirajte se z napisom Dan v rabljenih oblačilih in objavi dodajte #DanVRabljenihOblačilih. 

Ta dan pa je odlična priložnost tudi za izobraževalne ustanove, nevladne organizacije in podjetja, da trajnostno ravnanje prenesete tudi na svoje uporabnike. Zbrali smo nekaj idej in vas vabimo, da nam prek spodnjega obrazca sporočite, kako boste pri vas obeležili ta dan. Z veseljem bomo delili vse akcije, ki bodo potekale med 18. in 24. aprilom

The textile industry is the second largest polluter in the world closely linked to the ‘winner’ in this category – fossil fuels industry. In comparison with plastic pollution there are even less solutions, the recycling rate is lower than 1 % and let’s face it – we do not have a clue what to do with unwanted clothes besides dumping them on the other side of the world. 

Encouraging reuse is the obvious next step towards less clothing waste. Three Slovenian organizations joined forces and initiated the Day in second hand clothes which is celebrated on April the 23rd. Reuse solves several challenges of modern society – hyper-production, hyper-consumption and ‘hyper-discarding’. In our experience, the easiest way to counteract them is to lead example, hence the idea and need for the Day in second hand clothes. 

Therefore, on April 23, put on preloved clothes and encourage your friends to reuse. Take photos in second hand clothes, the ones your grandmother gave you, or go for a styling from recycled pieces. Take a photo with the sign Day in second hand clothes and add #DayInSecondHandClothes.

This day is also a great opportunity for educational institutions, NGOs and companies to pass on sustainable behavior to their users. We have gathered some ideas and we invite you to let us know how your organization will celebrate this day. We are happy to follow and share all acitvities that are going to take place during the Fashion revolution week (18. – 24. 4.).

SODELUJ TUDI TI!

Take part!

OBLECI RABLJENO OBLAČILO IN OBJAVI FOTKO!

Wear and share second hand

 • Izberi svoja najljubša rabljena oblačila (oblačila iz druge roke). Če jih še nimaš, si kakšno oblačilo izmenjaj s prijateljem_ico, pobrskaj po omari za starimi oblačili ali kakšno oblačilo predelaj.
 • Fotkaj se z napisom #DanVRabljenihOblačilih (natisni ga tukaj ali ga napiši na roke).
 • Sliko objavi na svojih družbenih omrežjih ter označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.
 • Če si pa res faca, pa dodaj še zgodbo svojega izbranega rabljenega oblačila na svoja družbena omrežja ter označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.
 • Spremljaj #DanVRabljenihOblačilih in všečkaj objave drugih, ki prav tako na ta dan nosijo rabljena oblačila.
 • Pick your favourite second hand clothes. If you don’t have them, swap with your friends, browse the closet for older clothes (at least 5 years) or redo a piece you possess.
 • Take a picture with the sign #DayInSecondHandClothes (make it by yourself or use the ready-made).
 • Post the picture on social media and tag #DayInSecondHandClothes + @oblekanaredicloveka.
 • If you are really awesome, add to the post the story of your preloved pieces. 
 • Follow #DayInSecondHandClothes and like the posts of your second hand co-promoters.
KAKO LAHKO SODELUJE MOJA ORGANIZACIJA?

How can organizations take part?

 • Delite sporočilo o Dnevu v rabljenih oblačil z vašimi sledilci na družbenih omrežjih, lahko pa jih k sodelovanju pozovete tudi prek e-novic. 
 • Delite sporočilo s svojimi zaposlenimi in zunanjimi partnerji ter tudi njih pozovite k sodelovanju v Dnevu v rabljenih oblačilih. Naredite skupinske slike in jih objavite na družbenih omrežjih organizacije. 
 • Oblikovali smo slike za pozivanje k sodelovanju na Dnevu v rabljenih oblačilih za objavo na različnih kanalih, ki jim lahko dodate svoj logotip ali svoje sporočilo, in jih uporabite. Najdete jih tukaj.
 • Svojo namero za sodelovanje na Dnevu v rabljenih oblačilih, nam sporočite prek tega obrazca, da vas lahko vključimo v naša sporočila ter všečkamo in delimo vaše objave.
 • Ker bo Dan v rabljenih oblačilih sredi Tedna modne revolucije, vas vabimo, da organizirate tudi kakšen dogodek (spletni ali v živo), ki spodbuja k povečanju uporabe rabljenih oblačil.
 • Share the message about the Day in second hand clothes with your followers on social media, in a newsletter or webpage.  
 • Share the message with your coworkers and partners – encourage them to take part. Prepare group photos and post them on social media. 
 • We have ready-made graphics to promote our cause – you can use and adapt them freely. Add your logo or your call to action. You can access the visuals here
 • Please let us know about your plans for the Day in second hand clothes via this form. We would love to like, share and include your actions in the core communications. 
 • As the Day in second hand clothes is taking place during the Fashion revolution week we encourage you to organize events and activities that promote the use of second hand clothes. 

Akcije organizacij v letu 2022

Participating organizations in 2022

Gimnazija Celje - Center

Akcija ob svetovnem dnevu zemlje, dodatna promocije naše Cunjarnice – izmenjevalnice oblačil, ki jo vodijo dijaki Gimnazije Celje – Center.

Otroški kotiček

V obdobju, do Dneva v rabljenih oblačilih, bomo še bolj pospešeno promovirali rabljeno in spodbujali naše stranke, da nam pošiljajo slike outfitov iz naše trgovine. Staylinge bomo objavljali na objavah in v storyjih in s tem širili #neznorabljeno, #rabljenojezakon, #danvarabjenihoblacilih, #oblekanaredicloveka, itd.

Zavod Aspira

S spletno kampanjo na naših kanalih (FB – Zavod Aspira, spletna stran www.aspira.si).

Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Izdelava oblačil iz recikliranega materiala, uporaba starih oblačil, stari modni trendi in zaključek – prikaz “kreacij” v dvorani, posnetek šova? Izvedba bi bila v petek, 22. 4. 2022.

Zavod Aspira

S spletno kampanjo na naših kanalih (FB – Zavod Aspira, spletna stran www.aspira.si).

Zavod Korak naprej Murska Sobota, so.p.

Objave na naših socialnih omrežjih, zaposleni bomo nosili rabljena oblačila.

Indigo second hand

Popust na vsa rabljena oblačila in dodatke.

Vintage Petruša

V petek 22. in soboto 23. aprila organiziram vintage sejem na Taboru v Ljubljani. Sodelovalo nas bo več vintage trgovinic, tako da bo res krasna izbira na enem mestu. Je pa že moj sedmi po vrsti. 

Mestna občina Maribor in Skupna občinska uprava Maribor

Za zaposlene in drugo zainteresirano javnost bomo 20. aprila 2022 na Trgu Leona Štuklja organizirali predavanje o rabljenih oblačilih in izmenjevalnico oblačil “Cunjami” v sodelovanju z ZPM Maribor. V petek, 22. aprila 2022, bomo zaposleni MOM in SOU v službo oblekli oblačila iz druge roke in naredili skupno fotografijo. V tednu od 19. – 22. aprila 2022 bomo pripravili več prispevkov na temo problematike pretirane proizvodnje, potrošnje in odlaganja oblačil. Ozaveščali bomo zaposlene in občane, hkrati pa bomo prispevke posredovali še v okoliške občine.

Herba Slovenica

Organizirali bomo izmenjevalnico oblači v sodelovanju z društvom Divja. Več o dogodku si lahko preberete tule.

DIVJA

V soboto, 23. 4., bomo že drugič organizirali izmenjevalnico oblačil v naši trgovinici.

Srednja trgovska šola Ljubljana

Odprta šolska izmenjevalnica oblačil in recikliranje oblačil.

Lučka komisijska trgovina

Promocija in spodbujanje strank in poznanih k sodelovanju.

Infrastruktura Bled d.o.o.

Stojnica z rabljenimi oblačili za prodajo ali izmenjavo pred CPU Škart.

Mladinski center Dravinjske doline

Širili bomo sporočilo o rabljenih oblačilih med svojimi člani, zaposlenimi, družinskimi člani, prijatelji. Organizirali bomo osvežilnico garderobe.

OŠ Trbovlje

Menjava oblačil, predelava oblačil, izdelovanje dodatkov (nakit, blazine…) iz starih oblačil, modna revija, sejem oz. trgovina z rabljenimi oblačili …

Dijaški dom Bežigrad Ljubljana

Danes smo postavili Izmenjevalnico / darilnico. Začetek aprila bomo spet dali ven pomladno garderobo. Danes je to že 4 ali 5 Izmenjevalnica, ki smo jo naredili v zadnjih 2 letih. Trudimo se ozaveščati mlade.

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola

Organizirali bomo izmenjevalnico oblačil in pozvali zaposlene in dijake k prispevku na Dan rabljenih oblačil.

OŠ Livada

Na šoli bomo zbirali rabljena oblačila do 15. 4., od 19. – 21. 4. bo potekala izmenjava oblačil, 22. 4. bomo imeli fotografiranje za objave, preostanek zbranih oblačil bomo podarili ZPM Ljubljana Moste polje.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

V Hiši EU bomo najprej v četrtek, 14. aprila 2022 gostili brezplačno izmenjevalnico in popravljalnico oblačil. Na dan rabljenih oblačil (23. aprila), bomo udeležence naše izmenjevalnice in popravljalnice oblačil pozvali, da se na svojih družbenih omrežjih fotografirajo v oblačilih iz druge roke ter tako k trajnostni uporabi oblačil spodbudijo tudi druge. Najboljšo sliko, ki bo vključevala ključnika #danvrabljenihoblačilih in #evropskakomisija, bomo nagradili s praktičnim darilcem.

Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod

Spodbujanje nošenja rabljenih oblačil.

Spletna komisijska trgovina dajadaja.si

Obveščali bomo preko družbenih medijev, Instagrama in Facebooka.

OŠ Ivana Groharja Škofja Loka

V okviru eko dneva (22. 4. 2022) bomo vključili devetošolce.

Rdeči križ Ljubljana

Aktivnosti bomo izvedli v okviru našega programa Izmenjevalnica. Dan pred Dnevom rabljenih oblačil bomo organizirali Izmenjevalnico, kjer v zameno za donacije prehranskih izdelkov in izdelkov za higieno ponujamo vintage oblačila. Na Dan rabljenih oblačil bomo na naših komunikacijskih kanalih objavili portrete prostovoljke ekipe v Izmenjevalničinih oblačilih in s tem začeli letošnjo akcijo za iskanje okrepitev ekipe. Z veseljem kakšen dan v tednu pred tem prevzamemo IG profil Obleka naredi človeka in preko storyjev razložimo ozadje Izmenjevalnice.

Inštitut za mladinsko politiko, program Mladost na burji

K sodelovanju bomo povabili vse udeležence programa Mladost na burji, 1500 otrok in mladih iz ajdovskih vrtcev in šol. Pozvali jih bomo naj se na dan 23.4.2022 ali dan prej oblečejo v starejša oz. obnovljena oblačila, tako opravijo aktivnost za program Mladost na burji in skrbijo za okolje ter svoje zdravje.

Šolski center Velenje

V petek, 22. 4. 2022, bomo med 9.30 in 11.00 pred B stavbo Šolskega centra Velenje v okviru Dneva v rabljenih oblačilih in Dneva zemlje pripravili kar nekaj aktivnosti,. Dijaška trgovinica Modno podstrešje bo odprta za vsakogar. Na ogled bodo različni reciklirani in ponovno uporabljeni izdelki, ki jih bodo iz odpadnih materialov oblikovali dijaki Šole za storitvene dejavnosti.  Ogledali si boste lahko razstavo študenta Luke Gortana Zdaj
znam izmeriti neizmerljivo, kjer so v mozaik prepletene misli in življenjske modrosti stanovalcev Doma za varstvo odraslih.

OŠ Neznanih talcev Dravograd

Prinašanje in izmenjava oblačil, delavnice (risanje na stara oblačila, izdelava vrečk iz oblačil …). Kot zaključek modna revija v rabljenih oblačilih.

SFU Ljubljana

Zaposleni se bomo oblekli v rabljena oblačila in naredili objave na naših družbenih kanalih.

Fakulteta za uporabne družbene študije

Izvedba 1. dneva trajnosti na FUDŠ (Izmenjevalnica oblačil + delavnica na temo podnebnih sprememb).

Naša bauta

Preko svoje fb in ig strani jih bom pozvala, da se tudi moji sledilci ta dan oblečejo v rabljena oblačili in jih ozaveščala o pomembnosti poseganja po rabljenih oblačilih.

Humanitas

Na Humanitasu bomo tudi letos o Dnevu rabljenih oblačil osveščali pri vseh naših aktivnostih v šolah, na fakultetah ter v Klubu učiteljic in učiteljev globalnega učenja.

CUP - center uporabnih predmetov Komunala Izola

V mesecu aprilu bomo uporabnikom in obiskovalcem centra nudili styling z rabljenimi oblačili.

Gimnazija in srednja šola Kočevje

Akcija zbiranja in izmenjave oblačil in predelava starih oblačil.

Zavod Bob

Organiziramo sejem rabljenih oblačil – Funky Flea Market in alternativni fashion show.

Mladinski klub Kočevje - sekcija Kluba mladih Kočevja

Z mladimi člani in članicami MK bomo organizirali izmenjevalnico oblačil in dodatkov (23. 4. 2022).

Ljudska univerza Krško

V petek, 22.4. (med 9. in 12. uro) bomo organizirali družabni dogodek v Večgeneracijskem centru Posavje v Krškem. Naslov dogodka: Dan v rabljenih oblačilih. Aktivnosti: tematski pogovor na temo trajnosti, izmenjava rabljenih oblačil (prinesi 1 kos, vzemi 1 kos) in fotografiranje za promocijo dogodka.

Društvo Kreativni nomadi

Člane društva in sledilce na socialnih omrežjih bomo pozvali, da se udeležijo dogodka in 23. 4. preživijo v rabljenih oblačilih, z objavami jih bomo seznanili kje v naši okolici lahko kupijo rabljena oblačila, kako jih lahko sami predelajo in kam jih lahko odnesejo v predelavo.

CID Ptuj

V Tednu modne revolucije (Fashion Revolution Week) in ob svetovnem dnevu Zemlje vabimo na delavnico, na kateri se bomo naučile_i, kako z malo domišljije in truda iz starega narediti novo. Intenzivna delavnica recikliranja starih oblačil v nove, izvirne kose bo potekala pod vodstvom priznane ptujske modne oblikovalke Sabine Hameršak, prave mojstrice za tovrstne predelave. Delavnica je primerna za tiste, ki že poznate osnove šivanja s šivalnim strojem. Lotile_i se bomo reciklaže starih srajc, majic, jeansa in drugih poljubnih kosov.
Cilj delavnice je spodbuditi ponovno uporabo že obstoječega tekstila, ki se nalaga v domačih omarah.

Pablu

22.4. začenjamo s kampanjo osveščanja ljudi, kako so lahko bolj trajnostni (predvsem v kontekstu mode). Na to tematiko smo pripravili tudi članek. 23. 4. začenjamo z večjo kampanjo kjer se bo vsak dan do konca maja predstavil secondhand/upcycling prodajalec na naši platformi. Vsak od njih je moral odgovoriti na izbrana vprašanja okoli second hand in trajnosti katera bomo dnevno objavljali na naših kanalih. Organizirali bomo več nagradnih iger katerih cilj je ozaveščanje splošne javnosti o alternativah fast fashionu.

Naše dogajanje v Tednu modne revolucije

19. 4. - 24. 4.
Pop up shop rabljenih oblačil
v Pravični trgovini 3MUHE

v sodelovanju z Zavodom Knof (vsak dan v času odprtja prodajalne)

19. 4. ob 19.00
Pogovor: Globalna trgovina brez izkoriščanja
Pritličje Ljubljana

organizator: Young Fair Trade Advocates

22. 4. - 23. 4.
Vintage sejem
Tabor v Ljubljani

organizator: Vintage Petruša

Organizacije, ki so sodelovale leta 2021 in njihove krasne ideje

Organizations involved in 2021 and their great ideas
 • Zveza prijateljev mladine Maribor

  V Mariboru pripravljajo Cunjami – izmenjevalnico rabljenih oblačil. Vabljeni 20. 4., med 17. in 19. uro. V oblačilih iz Cunjamija pa se nam pokažejo tudi pokažejo.

 • Zavod MEPI

  ZAVOD MEPI bo informacije o Dnevu v rabljenih oblačilih delil na svojih družbenih omrežjih s sledilci in jih pozvali k sodelovanju. Poleg tega je april na Zavodu MEPI zeleni mesec, kar pomeni, da skozi celoten mesec kot obeležitev Svetovnega dne Zemlje delijo različne vsebine v povezavi z varstvom okolja in bolj zelenim načinom življenja. Vsak teden imajo v povezavi s tem določeno temo, v povezavi s katero delijo vsebine in naslednji teden bo v ospredju problem zavrženih oblek in okoljskega vpliva modne industrije. V povezavi s temo zavrženih oblačil in njihovim zelenim mesecem so v sodelovanju z Britansko mednarodno šolo v Ljubljani lansirali akcijo zbiranja oblačil za Društvo Verjamem vate v Domžalah, o kateri si lahko več preberete TUKAJ. Dijaki na omenjeni šoli bodo oblačila zbirali do konca aprila. 

 • Nelipot

  Objavljali bodo fotke s heštegom, ki so jih čez leto nabrali med sabo v pisarni. Dekleta si namreč pogosto med sabo zamenjajo oblačila, ki jih ne nosijo več. Vedno skrbno pregledajo, kar katera od njih prinese. In tako oblačila zaživijo v čisto novi luči. Pouporaba je kul in one jo s pridom prakticirajo.

 • Zavod BOB

  Priprava modne revije, ki jo boste na njihovem in našem IG lahko spremljali v živo 20. aprila, 2021, ob 19:30.

 • Gimnazija Celje - Center

  GCC cunjarnica je celoletni projekt Dijaške skupnosti in Dijaškega razvojnega tima GCC – v kleti šole imamo urejen poseben prostor za izmenjevalnico rabljenih oblačil.

 • Humanitas

  Dijake in dijakinje, s katerimi bodo ta dan na virtualni delavnici, bodo spodbudili, da sodelujejo in si ta dan oblečejo rabljena oblačila. Cilje Dneva rabljenih oblačil bodo delili tudi na sami delavnici. Materiale in spodbudo k sodelovanju bodo razširili tudi po Humanitasovem Klubu učiteljic in učiteljev globalnega učenja.

 • Morja

  Zala Hrastar iz rabljenega tekstila izdeluje nove izdelke. V sredo dopoldan, 21. 4., bo prevzela Instagram Obleka naredi človeka in z nami delila, kako to počne.

 • Francine

  Petra Frank predeluje stara oblačila v nova. V sredo popoldan, 21. 4., bo prevzela IG Obleka naredi človeka in z nami delila, kako to počne.

 • Otroški kotiček

  Svoje stranke in sledilce bodo povabili, da se pridružijo aktivnostim na Dan v rabljenih oblačilih ter tako pripevajo k večji ozaveščenosti in podaljšanju življenjske dobe oblačil, ki jih že imajo v svojih omarah.

 • Zavod za mladino in šport Trbovlje

  Pripravljajo dogodek Reciklažnica – izmenjava oblačil, o katerem več piše tukaj.

 • Ljubljanske mlekarne

  Vsem zaposlenim bodo skomunicirali Dan v rabljenih oblačilih v ozaveščevalnem tonu in jih pozvali, naj z njimi delijo fotografije sebe ali družinskih članov, ki so oblečeni v 2nd hand oblačila.

 • OŠ Košana

  Na OŠ Košana pripravljajo tradicionalno izmenjevalnico knjig in oblačil, ki bo potekala prav na Dan v rabljenih oblačilih.

 • Zavod Slokva

  V rabljenih oblačilih bodo izvedli čistilno akcijo. Napoved že najdete tukaj.

 • U.R.S.A. concept

  Urška svojim sledilcem pripravlja male izzive za teden moden revolucije. Povabila jih bo, da pregledajo svoje omare, predelajo, izmenjajo in popravijo oblačila ter jih v petek oblečejo, se slikajo in fotka objavijo na svojih družbenih omrežjih.

 • Komunala Škofja Loka

  K sodelovanju bodo povabili vse zaposlene v podjetju in vse uporabnike, ki so prijavljeni na prejemanje e-novic. Ter novičko o Dnveu rabljenih oblačil objavili na svoji spletni strani.

 • Mladinski center Hrastnik

  Mladinski center Hrastnik pripravlja on-line izmenjevalnico rabljenih oblačil, ker pa je 23. 4. tudi svetovni dan knjige, bodo oblačilom za izmenjavo priložili tudi rabljene/podarjene knjige. Sledite jim tukaj.

 • CNVOS

  Zaposlene so spodbudili, da oblečejo rabljena oblačila, novico o Dnevu v rabljenih oblačilih pa bodo tudi delili in tako spodbudili druge k sodelovanju.

 • thriftbox90s

  thriftbox90s bo prek story-jev v tednu pred Dnevom v rabljenih oblačilih ozaveščal o problematiki prekomerne potrošnje oblačil in bjavili nekaj super fotografij modela v rabljenih oblačil. Poleg tega aktivno sodelujejo v raznih izmenjevalnicah in prodajajo vintage/second hand oblačila prek Instagrama.

 • Fakulteta za dizajn

  Profesorice Fakultete za dizajn so svoje študente različnih smeri pozvale, da rabljenim promocijskim majicam vlijejo novo življenje in pri tem uporabijo znanja, ki jih pridobivajo med študijem na fakulteti. Več o aktivnostih preberite tukaj.

 • Mladinski center Idrija

  MC Idrija bo sodeloval s promocijo Dneva rabljenih oblačil na družbenih omrežjih, objavili bodo utrinke svojih preteklih izmenjevalnic oblačil ter objavili seznam (dokumentarnih) filmov, ki opozarjajo na problematiko tekstilne industrije.

 • Srednja trgovska šola Ljubljana

  Na Dan v rabljenih oblačilih bodo nosili rabljena oblačila, odprli šolskao izmenjevalnico oblačil (če bodo razmere dopuščale) in reciklirali tekstilne izdelke. Njihove aktivnosti lahko spremljate tukaj.

 • Zavod Tri

  Skupnost bodo pozvali k sodelovanju na Dan v rabljenih oblačilih in dogajanje delili na družbenih omrežjih.

 • Občina Velike Lašče

  Pobudo za sodelovanje na Dan v rabljenih oblačilih bodo delili na občinski FB strani, morda se tudi v kolektivu oblečejo in se poslikajo.

 • Izmenjevalnica

  K Dnevu v rabljenih oblačilih bodo pozvali vse prostovoljce Izmenjevalnice in jih povabili, da se oblečejo in poslikajo v rabljenih oblačilih. Dogodek in slike bomo javno delili na svojem FB in IG profilu.

 • Naravoslovnotehniška fakulteta

  Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil  Naravoslovnotehniške fakultete  Univerze v Ljubljani se Dnevu v rabljenih oblačilih pridružuje s projektom alteREgo. V projektu so  študenti ustvarjali kreativne stajlinge z uporabo oblačil iz druge roke. Fotografije stajlingov si lahko ogledate tukaj, na FB in IG. 

 • Šolski center Velenje

  V sodelovanju prostovoljcev Šolskega centra Velenje in Šole za storitvene dejavnosti imajo dijaško trgovino, kjer že dve leti za prostovoljne prispevke ponujajo zbrana rabljena oblačila in modne dodatke. Zbran denar je namenjen socialno šibkim dijakom. V ta namen pripravljajo tudi modne revije, dobrodelne akcije … V akciji Dan v rabljenih oblačilih bodo sodelovali z otvoritvijo prenovljene dijaške trgovine z imenom Modno podstrešje, objavljali fotografije z rabljenimi oblačili, morda pripravili modno revijo (če bodo ukrepi dopuščali). Če ne bodo, pa bodo vse skupaj prestavili na splet.

 • MDPM za Goriško

  V društvu že vrsto let  promovirajo in vzpodbujajo ‘second hand’. Takoj, ko bo epidemiološko mogoče, bodo izvedli 3-dnevno ‘izmenjevalnico oblačil’ – že peto po vrsti in t.i. ‘garažno razprodajo’.

 • Občina Prebold

  Zaposleni na Občini Prebold se bodo fotografirali se bodo v rabljenih oblačilih.

 • LIJAmedia

  LIJAmedia, Zavod za medijsko produkcijo in izobraževanj bo objavila fotko na družbenih omrežjih organizacije in sledilce pozvala k ponovni uporabi.

 • Medgeneracijski center Prebold

  V Medgeneracijskem centru bodo pri aktivnostih udeleženci oblečeni v rabljena oblačila in v “nova” oblačila, ki so jih same izdelale iz rabljenih.

   

 • Kulturno prosvetno društvo Šešče

  Na tečaju kleklanja bodo oblečene v rabljena in predelana oblačila.

 • OŠ Livada

  Na razredni uri se bodo pogovorili o pobudi in sodelovali pri aktivnostih Dneva v rabljenih oblačilih.

 • SWAP je TOP

  Informacije o Dnevu v rabljenih oblačilih bodo na svojih družbenih omrežjih delili s sledilci in jih pozvali k sodelovanju.

 • Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda

  Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda bo prek družbenih omrežij nagovarjal občane in druge sledilce, da sodelujejo v pobudi.

 • Mladinski dnevni center Kamra

  V okviru Dneva v rabljenih oblačilih bodo poiskali nove lastnike oblačilom, ki samevajo v njihovih omarah in čakajo na boljše čase. Podarili bodo kakovostna in ohranjena oblačila, obutev in dodatke in spodbudili otroke, mladostnike in mlade k izmenjavi svojih oblačil. Na ta dan si bodo tudi sami nadeli izmenjana, podedovana ali drugače rabljena oblačila, z namenom ozaveščanja o pomenu ponovne uporabe in pametne potrošnje ter ravnanja z odpadnimi oblačili.

 • Ekološko društvo Slovenj Gradec

  Pozvali bodo uporabnike svojega skladišča z rabljenimi oblačili, da se akciji pridružijo.

 • Sloga

  Sekretariat Platforme SLOGA se bo na kolegiju fotografiral (najverjetneje preko Zooma) v rabljenih oblačilih, fotografijo bodo delili po družabnih omrežjih in tedenskih novicah.

 • DRUŠTVO AKTIVIRAJ SE, so.p.

  Delili bodo objave Obleka naredi človeka s svojimi sledilci in podporniki, ustvarili novico o tem dnevu na svoji spletni strani, v petek se skupinsko fotografirali v Ropotarnici in objavili fotografijo na Facebooku, pred Ropotarnico pa nalepili #danvrabljenihoblačilih in skozi cel teden opozarjali na problematiko tekstilne industrije na različne načine.

 • OŠ Jakoba Aljaža Kranj

  Informacijo o Dnevu v rabljenih oblačilih bodo objavili na šolskem radiu ter se o tem pogovarjali na razrednih urah.

 • Plastika Skaza

  Poslanstvo Plastike Skaza je naučiti ljudi spreminjati navade in s tem ohranjati zdrav planet. Za svoje zaposlene bodo organizirali izziv “Postani ambasador čistega planeta v rabljenih ali predelanih oblačilih”. Vse zaposlene bodo nagovorili in spodbudili, da čim večkrat, še posebej pa v petek, 23. 4., oblečejo rabljena ali predelana oblačila, se fotografirajo in svojo fotografijo delijo na družbenih omrežjih, pri tem pa uporabijo #Danvrabljenihoblačilih ter #Skaza. Med vsemi sodelujočimi bodo izžrebali enega, ki bo dobil komplet Ecocare okolju prijaznih kozarčkov. Akcijo bodo spodbudili tudi preko profilov na svojih družbenih omrežjih.

 • Rdeči križ – Območno združenje Ajdovščina

  Svoje podpornike in sledilce bodo pozvali k sodelovanju na Dan v rabljenih oblačilih.

 • Mladost na Burji

  K sodelovanju so preko FB Mladost na Burji povabili svoje udeležence programa Mladost na burji in simpatizerje v lokalni skupnosti in širše.

 • Lučka komisijska trgovina

  Lučka komisijska trgovina bo o pobudi obveščala prek svoje Facebook in Instagram strani.

 • Gimnazija Slovenj Gradec

  Dijakom so omogočili zbiranje oblačil, ki jih ne potrebujejo več. Prav tako, lahko po dogovoru, ta oblačila pridejo tudi pogledat in si izberejo, če jim je kaj všeč. Vse je v skladu z vsemi trenutnimi COVID19 ukrepi.

 • OŠ Puconci

  OSNOVNI ŠOLI PUCONCI bodo izbrali rabljena oblačila, se oblekli in fotografirali.

 • dajadaja, Darija Velikanje s.p.

  Sporočila o Dnevu v rabljenih oblačilih bodo delili na svojih straneh na IG in FB (@dajadaja.si) in še bolj spodbujali k ponovni uporabi.

 • Tekstilna hiša d.o.o.

  Je trgovina z rabljenimi oblacili in bo objavila napoved Dneva v rabljenih oblačilih na svojih družbenih omrežjih in v svoji prodajalni. Pa tudi nekaj slik bodo objavili z označbo #DanVRabljenihOblačilih.