Volneno svilena športna oblačila

Vsako leto opažamo porast ekoloških oblačil na različnih področjih. V začetku so se razvijala osnovna oblačila, nato malce bolj modna oblačila s trajnostnimi modeli, vzporedno z vsem tem pa se tudi razvijajo športna oblačila. Najbolj poznano ekološko blago je seveda ekološki bombaž, vendar obstajajo tudi druge tkanine in pletenine, ki so prav tako že dosegla višje nivoje uporabe, saj se pojavljajo v izredno finih pleteninah. Tako kot se lan in konoplja že pojavljata v jersey verzijah, pa je tukaj tudi volna in svila v izjemno tenkih pleteninah.

Športna oblačila morajo biti trpežna ter prožna, a vseeno morajo opravljati funkcijo druge kože. Medtem, ko so poliestrska športna oblačila trpežna ter prožna in opravljajo tudi funkcijo druge kože, pa je seveda pomembno zavedanje, da se vse funkcije “druge kože”, kakršno je naprimer hitro sušenje, kemično dodane.

Na koži najbolj naravno dihajo, kontrolirajo temperaturo in oddajajo vlago od telesa naravna vlakna. Vse te funkcije morajo biti umetnim vlaknom dodane. Ekološki bombaž je odlična tkanina, vendar pa ima tudi nekaj pomanjkljivosti, ki so zlasti v športnih oblačilih lahko moteča, zato je tukaj zanimiva novost v svetu športnih oblačil in sicer kombinacija merino volne in svile. Ta kombinacija preseneča s svojim izjemno tenkim pletenjem in na prvi pogled niti malo ne spominja na volno. In kljub temu, da je oblačilom dodano le 2 % elastana, je oblačilo prožno enako ali celo bolje kot športna oblačila, kot ste jih navajeni.

Obe vlakni sta izjemno znani po tem, da sta odlična toplotna regulatorja, saj izjemno hitro oddajata vlago od sebe in lahko vpijeta velik odstotek vlage, preden bosta na dotik postala mokra. In ne le to. Ko se vlaga absorbira v volno, bo ustvarila topel občutek, pa vendar bo vseeno zelo hitro oddala vlago od sebe in se hitro posušila. Svila je znana po tem, da se jo priporoča damam v menopavzi ravno zaradi hitrega procesa hlajenja telesa, ko je telesu prevroče. Vse to je odličen podatek, saj se med športnimi aktivnostmi potimo in potrebujemo aktivno oblačilo, ki pri tem procesu primerno sodeluje.

Svila je izjemno trpežno vlakno. Je tanko, a vseeno trpežno. Vse, kar potrebuje, je primerno vzdrževanje in ta trpežnost bo trajala leta. Primerno vzdrževanje pa je seveda primeren detergent ter primerna nastavitev na pralnem stroju brez dodajanja mehčalcev, saj bo le ta svilo in tudi volno sčasoma uničil. Trpežnost svile je tudi glavni razlog, da je dodana v volneno svileni športni kolekciji, saj omogoča dolgo življenjsko dobo in trpežnost med aktivnostmi pri športu.

In nenazadnje, oblačila iz te kombinacije vlaken ne boste potrebovali pogosto prati, če se recimo ne boste pretirano potili. Zakaj? Ker volna odbija umazanijo in se izjemno težko umaže. In tudi če se, bo madež, če ne bo trdovraten, izginil sam, saj ima volna možnost samo-čiščenja.

Takšna športna oblačila vam bodo služila dolgo let. In če boste oblačila primerno vzdrževali, bodo tudi dolgo ohranila svoj izgled, saj se kljub rednemu pranju barve enostavno ne bodo izprale.

Vsa merino svilena športna oblačila so certificirana z GOTS certifikatom. Merino volna je pridobljena iz kontrolirane biološke pridelave, kar zagotavlja, da se ovce prosto pasejo ter se skrbi za njihovo dobro počutje.

Avtor: Darja Vidmar, Naturaland.si