Na svetu vsako leto izdelamo približno 150 milijard kosov oblačil in z njimi ustvarimo 93 milijonov ton odpadkov. Kupujemo vedno več oblačil, v zadnjih 20 letih se je naša potrošnja oblačil povečala za kar 400 %, hkrati pa raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat. Sodeč po raziskavah v Veliki Britaniji v to kategorijo spada kar 42 % kupljenih oblačil. Če bi podaljšali življenjsko dobo našim oblačilom za samo 3 mesece, bi naš ogljični, vodni in odpadkovni odtis zmanjšali za 5 do 10 %. V Sloveniji v primerjavi z nakupom novih oblačil, kupimo samo 0,62 % rabljenih oblačil, le 0,12 % pa si jih izposodimo.

ZATO pripravljamo prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih, ki bo v petek, 23. aprila 2021!!!!

IZZIV Dneva v rabljenih oblačilih:

Obleci rabljena oblačila, fotkaj se in sliko objavi na svoj Instagram in/ali Facebook profil. Označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.

Kako lahko sodelujem?

  • Izberi svoja najljubša rabljena oblačila. Če jih še nimaš, si kakšno oblačilo izmenjaj s prijateljem_ico, pobrskaj po omari za starimi oblačili ali kakšno oblačilo predelaj.
  • Fotkaj se z napisom #DanVRabljenihOblačilih (natisni ga iz naše spletne strani www.oblekanaredicloveka.si ali ga napiši na roke)
  • Sliko objavi na svojih družbenih omrežjih ter označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.
  • Če si pa res faca, pa dodaj še zgodbo svojega izbranega rabljenega oblačila na svoja družbena omrežja ter označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.
  • Spremljaj #DanVRabljenihOblačilih in všečkaj objave drugih, ki prav tako na ta dan nosijo rabljena oblačila.

Kako lahko sodeluje moja organizacija?

  • Delite sporočilo o Dnevu v rabljenih oblačil z vašimi sledilci na družbenih omrežjih, lahko pa jih k sodelovanju pozovete tudi prek e-novic. 
  • Delite sporočilo s svojimi zaposlenimi in zunanjimi partenrji ter tudi njih pozovite k sodelovanju v Dnevu v rabljenih oblačilih. Naredite skupinske slike in jih objavite na družbenih omrežjih organizacije. 
  • Oblikovali smo slike za pozivanje k sodelovanju na Dnevu v rabljenih oblačilih za objavo na različnih kanalih, ki jih lahko dodate svoj logotip ali svoje sporočilo, ki jih lahko uporabite (v pripravi).
  • Svojo namero za sodelovanje na Dnevu v rabljenih oblačilih, nam sporočite prek tega obrazca, da vas lahko vključimo v naša sporočila ter všečkamo in delimo vaše objave.
  • Ker bo Dan v rabljenih oblačilih sredi Tedna modne revolucije, vas vabimo, da organizirate tudi kakšen dogodek (spletni ali v živo), ki spodbuja k povečanju uporabe rabljenih oblačil.