Več ponovne rabe za manj smeti – kako spodbuditi še več ponovne rabe? 18. novembra 2021, od 13. do 15. ure, se bomo na spletnem dogodku srečale organizacije, ki si prizadevamo za etično potrošnjo, predvsem na področju zmanjševanja odpadkov, ponovne rabe, nadgradnje, popravil in drugih storitev. Eden izmed ciljev je priprava predloga za spodbujanje sektorja, ki ga bomo posredovali na relevantna ministrstva in Vlado RS.

Pomembno je, da se usedemo za isto, pa čeprav virtualno mizo, ter združeni pripravimo predlog s težo. Samo tako bomo lahko zavrteli kolesje ponovne rabe naprej.

Potek dogodka, na katerega vabimo Focus, Pravična trgovina Slovenija, Ekologi brez meja in Knof:

  • Predstavitev pravnega okvirja, ki je nastal v okviru projekta Obleka naredi človeka
  • Predstavitev osnutka predloga za spremembe na področju obdavčitve prodaje rabljenih izdelkov
  • Vpogled v menja in odgovore na vprašalnik udeležencev in akterjev na področju ponovne rabe
  • Razprava

Po razpravi bomo na podlagi predlogov in komentarjev oblikovali pobudo za Vlado in relevantna ministrstva, ki jo bomo uradno predali na okrogli mizi, 16. decembra 2021 v Ljubljani.

Naš predlog, ki smo oblikovali skupaj s KNOFom gre v smeri znižanja davčne stopnje ali oprostitve davka za storitve in izdelke “iz druge roke”, ter iz celotnega področja ponovne rabe (podobno, kot priporočila Rreuse).

Prosimo vas, da izpolnite priloženi vprašalnik in vanj vnesete svoje predloge za spodbujanje omenjenega sektorja, ki jih bomo združili in predstavili že na našem srečanju, 18. novembra.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se prijavite prek obrazca do 16.11.2021.

Po prijavi boste prejeli podatke za dostop do Zoom srečanja in osnutek predloga za znižanje davčne stopnje v sektorju ter kratko analizo pravnega okvirja v Sloveniji. Na srečanje smo povabili centre ponovne uporabe, organizatorje izmenjav oblačil, zbiralce oblačil in tekstilnih odpadkov, trgovce z rabljenimi oblačili in izposojevalnice.