Fossil Fashion

To poročilo razkriva skrito zanašanje industrije hitre mode na fosilna goriva. Prikazuje, kako je zgodovinska in predvidena rast sintetičnih vlaken, na primer poliestra, postala hrbtenica prevladujočega nevzdržnega poslovnega modela hitre mode, ki spodbuja bežno porabo in predstavlja glavno oviro za krožno gospodarstvo. Razkriva tudi, kako v luči vedno večje odvisnosti modne industrije od fosilnih goriv naftna in plinska industrija stavita na proizvodnjo plastike, vključno s plastičnimi vlakni, kot naraščajoči delež svojih prihodkov.

FOSSIL FASHION REPORT (povezava)

 

 

Fashioning Injustice

Mineva 10 let od sprejetja Smernic OZN za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu (UNGPs). Evropska unija pa je sprožila postopek za sprejem zakonodaje, ki bi dolžno skrbnost človekovih pravic naredila obvezno. A modne znamke, trgovci z oblačili in e-trgovci z oblačili še vedno v veliki meri zavračajo odgovornost za spoštovanje človekovih pravic in vpliv, ki ga je imela pandemija Covid-19 na tekstilne delavke_ce.

Vse to je organizacijo Clean Clothes Campaign pripeljalo do zaključka, da morajo pripraviti dokument, v katerem zahtevajo zavezajoča pravila za izvajanje dolžne skrbnosti človekovih pravic in predstavljajo konkretne predloge, kako doseči odgovorno poslovno obnašanje.

DOKUMENT FASHIONING INJUSTICE (povezava)