Vse to se skriva v naših omarah

RAZSTAVA "STYLINGOV" RABLJENIH OBLAČIL

Na svetu vsako leto proizvajamo več in več oblačil 👕👖👗 in s tem vedno več tekstilnih odpadkov 💩. Da bi količino odpadkov zmanjšali, si izmišljamo vedno nove načine, kako jih reciklirati ♻️, a to še zdaleč ne bo rešilo naše težave – večina tekstilnih odpadkov še vedno konča na odpadih in v sežigalnicah 🔥. ⁠

Zato je še vedno najboljša rešitev ta, da oblačilom močno podaljšamo njihovo življenjsko dobo 🌀. To pa pomeni, da jih nosimo dlje – takšne, kot so, popravljene ali rahlo predelane 🔧. In ker vemo, da je v vaših omarah že kar nekaj oblačil iz druge roke, smo se odločili, da jih pokažemo 🖼️.⁠ Razpisali smo Natečaj za najbolj izviren “second-hand styling”.

Udeleženke natečaja so pobrskale po svoji omari, izbrale najbolj zanimive kose ter iz njih sestavile super zanimive kombinacije. 🥇Izmed vseh prejetih, smo jih izbrali 10 in organizairali fotografiranje 📸.

Nekatere modele sta naličili Ida in Nina iz Ekopleme z naravno dekorativno kozmetiko Zao. Fotografirala pa jih je Veronika Savnik.

Narejeno po meri

“Tašča me je pred dvema letoma razveselila s tem zakladom iz kleti. Hlače, ki jih je naredil njen oče krojač in tri srajčice za poletje. Vse iz naravnih materialov, vse staro 50 let in še vedno krasno ohranjeno, čeprav jih nosim non-stop. V belo-modri kombinaciji se počutim kot ena grška uličica, polna zgodb in veselja.”

zabavno

Pisane hlače in široka srajca. Kako drugače od sivine in rjavih odtenkov, ki prevladujejo na naših ulicah. Vsa izbrana oblačila prihajajo iz trgovin z oblačili iz druge roke.

vintage, čipke in predelava

VINTAGE IN ČIPKE

“V prodajalni oblačil iz druge roke v mariboru sem kupila belo obleko s prekrasno čipko in vintage torbico. Obleka je res nekaj posebnega, saj celotni videz popestri z zanimivimi detajli. Zaljubila sem se v voluminozne rokave na obleki, vidimo lahko da gre za unikatno vezenje in obleko še bolj obogati. Mislim, da je bela barva vedno aktualna, še posebej v poletnih mesecih. Ker sem velika ljubiteljica modnih dodatkov sem kupila tudi rabljeno torbico z zanimivim barvnim potiskom. Menim, da moden dodatek prispeva ogromno k celostni podobi. Tudi tokrat sem si omislila ročno skvačkana barvna prstana in dodala k mojemu poletnemu “stylingu”. K vsakemu svojemu stylingu rada kombiniram nakit – uhani, verižica, zapestnice in prstani so moji top must have modni dodatki. Posebno pozornost rada namenim kakovostnim in modnim sandalom. Tokrat sem se odločila za slovenski dizajn sandalov. Sandali so vizualno robustni, saj jih krasi kar nekaj manjših okrasnih kamenčkov in se sandali lepo dopolnjujejo z obleko in torbico. Svoj styling bi opisala kot svež, mladosten in zapeljiv. Dobro se počutim v majhni beli oblekici in to je najbolj pomembno, saj je duša takrat napolnjena.”

PREDELAVA

“Top in krilo sem sešila iz starih kosov oblačil, naredila sem tudi nakit, ki ga nosim.”

rabljeno za vsako priložnost

“Styling namenjen posebnim priložnostim. Nevtralna kosa – bluzo in hlače sem dobila od mamine sodelavke, telovnik, ki temu stylingu doda nekaj posebnega in ga poveže skupaj, pa je že toliko časa v naši hiši, da sploh nihče ne ve, od koga je bil in od kod je prišel. Za piko na i pa imam obute še čevlje, ki so prav tako prišli do mene od ene izmed maminih sodelavk. Med vsemi rabljenimi oblačili, ki jih imam v lasti, se mi zdijo ta še res pokazatelj, da lahko najdeš second-hand oblačila za vsako priložnost in vsak okus.”

srajčna obleka malo drugače

“Uporabila sem preveliko srajco, ki sem jo našla v skladišču, kjer opravljam prostovoljno delo. Bila je že na kupu za v smeti, pa sem jo vzela. Čez sem dala bluzico, ki sem jo dobila od mami, saj jo je želela odvreči. Malo sem jo preoblikovala. Styling je pripravljen tako, da lahko nosiš rokave od bluzice navzven, lahko pa jih tudi skriješ in dobiš oblekico s kratkimi rokavi.” 

eleganca v barvah

“Bolj klasičen, uraden styling, primeren za v službo ali poslovno srečanje, sem popestrila s pomočjo nenavadne kombinacije živih barv. Oblekla sem zeleno plisirano krilo in ustvarila kontrast s pomočjo roza srajčke in blazerja v marelični barvi. Celoten outfit zaradi barvnega kontrasta deluje bolj mladostno in živahno ter pritegne poglede tudi ponoči. ” 

spat bi šla

Udobje na prvem mestu! In osnova za udobje so kakovostni materiali, iz katerih so narejena dovolj stara oblačila – predvsem spodnje perilo. Za valjanje po kavču in postelji lahko vedno izberete rabljena oblačila narejena iz naravnih materialov, ki so že večkrat preprana in tako olajšana za kemikalije, ki jih oblačilom dodajajo tekom njihovega nastanka.

rekreacija ni nikoli iz mode

Če se še malo potrudiš in narediš korak več, lahko svoj “second-hand styling” sestaviš tudi iz športnih oblačil. Ali povedano drugače, za prav vsako priložnost lahko najdeš oblačila iz druge roke! Sprejmeš izziv tudi ti?